Rotterdamse hoek
12 december 2015
De Rotterdamse Hoek ligt bij Creil in het noordwesten van de Noordoostpolder, heusch! Waarom het zo heet kom ik nog op terug.
De Rotterdamse hoek is een zeer drassig gebied achter de IJsselmeerdijk en daardoor niet erg geschikt voor de landbouw. Een vogelrijk natuurgebied waar vrij recent nog onrendabele landbouwgrond aan is toegevoegd. De plas op de foto hierboven ligt tussen de weilanden áchter de dijk en illustreert hoe nat het gebied hier eigenlijk is.
Op weg naar de dijk en na de drassige weilanden overgestoken te zijn kom je door een typisch stukje polderbos. Sompig, wild met overal stammen en takken. Een spekglad soort klompenpad leidt je in de richting van de dijk.
Zicht op de dijk en de plek waaraan dit gebied zijn naam te danken heeft: de Rotterdamse hoek.
De plek waar in 1940 een deel van het puin uit het gebombardeerde Rotterdam heen werd gebracht. Voor tijdelijke opslag. De hoeveelheid puin die hier lag strekte zich uit over een lengte van bijna twee kilometer en was tien meter hoog.
Uiteindelijk werd het weer weggevoerd en gebruikt bij de afwerking van de dijk boven Urk en de verharding van een aantal wegen in die omgeving. De polderwerkers hebben deze plek zijn naam hebben gegeven, uit respect voor de ramp die zich in Rotterdam voltrokken heeft. Uiteindelijk is het ook de officiële naam geworden.
De lichttoren uit 1950 werkt nog altijd en is hier ook hard nodig. Deze plek aan de vaarroute tussen het Ketelmeer en Lemmer is berucht bij de scheepvaart. Menig schip is hier bij een noordwesterstorm in de problemen gekomen. Volgens sommigen een onheil dat wordt veroorzaakt door het Rotterdamse puin dat hier nog ligt. Onder de vuurtoren.
Met die wind weten ze hier nu wel raad. De kust wordt afgeschermd door een rij windturbines, die deel uitmaakt van een windpark dat straks doorloopt tot aan het zuidelijk gelegen Urk. Achter de dijk en in het water wordt gebouwd aan het grootste windmolenpark van Nederland: Windpark Noordoostpolder.
https://www.flevo-landschap.nl/gebieden/gebied-detailpagina/36/rotterdamse-hoek
Mooi 62 ha groot kwel gebied sinds 1956.Het laatste schepenkerkhof
las ik op een van de links voor de dijk.De bakstenen lichtbaken op het puin.
Gaaf leeg ruig gebied wat mooie dynamische foto van jou opleverd
gr Jeff
Het is weer tijd om door de modder te struinen…..heerlijk!
Dank! en groet,
Robert
Rotterdam en de Noordoostpolder… Nooit geweten dat hier een overeenkomst ligt.
Behalve mooie foto’s weer stuk wijzer geworden.
Ik wist het ook niet, maar nieuwsgierigheid is een mooie drijfveer.
Levert niet altijd de mooiste onderwerpen op, maar wel weer een reden om op pad te gaan. Dank!
Ooit schreven wij over de combinatie van oude en nieuwe windmolens.
Een medeblogger plaatste vandaag een foto van oud en nieuw.
Niet bij Rotterdam maar bij Zoeterwoude:
https://zwerfhond.wordpress.com/2016/01/25/oud-en-nieuw-2/
Vriendelijke groet,
Gezien! Leuk dat je eraan gedacht hebt. Ik noteer hem, dank!
Beste Robert.
De Rotterdamse Hoek, wat een mooi stukje geschiedenis ligt hieronder. Ik ben er zojuist achter gekomen dat hier het puin ligt begraven uit de Rotterdamse gebombardeerde stad. Alle kans dat hier een stuk ouderlijk huis van mijn vader tussen ligt. Hij woonde in de Jonker Fransstraat. Het gedicht op de vuurtoren doet me heel wat en greep mij erg aan. Ik ga de hoek beslist een keer bezoeken.
Groet Cilia
Beste Cilia,
Ik heb veel plekken met een geschiedenis bezocht in de tijd dat ik regelmatig blogde, en me bij het beschrijven ervan lang niet altijd gerealiseerd dat dat plekken waren waar ook vandaag nog mensen een persoonlijke herinnering aan kunnen hebben. Dank je wel voor je mooie reactie. En dat gedicht was er nog niet toen ik de Rotterdamse Hoek bezocht, maar is pas in 2019 op de vuurtoren geplaatst, weet ik nu, dank zij jouw opmerking. Voor mij dus nieuw en een goede reden om die plek nog eens te bezoeken als ik in de buurt ben en er misschien een nieuw blog aan te wijden.
Groet, Robert