Loading...
X

Rotterdamse hoek

De Rotterdamse Hoek ligt bij Creil in het noordwesten van de Noordoostpolder, heusch! Waarom het zo heet kom ik nog op terug.

Creil,Noordoostpolder

De Rotterdamse hoek is een zeer drassig gebied achter de IJsselmeerdijk en daardoor niet erg geschikt voor de landbouw. Een vogelrijk natuurgebied waar vrij recent nog onrendabele landbouwgrond aan is toegevoegd. De plas op de foto hierboven ligt tussen de weilanden áchter de dijk en illustreert hoe nat het gebied hier eigenlijk is.

Creil, Noordoostpolder

 

 

Op weg naar de dijk en na de drassige weilanden overgestoken te zijn kom je door een typisch stukje polderbos. Sompig, wild met overal stammen en takken. Een spekglad soort klompenpad leidt je in de richting van de dijk.

 

 

Creil, Noordoostpolder

Zicht op de dijk en de plek waaraan dit gebied zijn naam te danken heeft: de Rotterdamse hoek.

Rotterdamse Hoek, Creil, NoordoostpolderDe plek waar in 1940 een deel van het puin uit het gebombardeerde Rotterdam heen werd gebracht. Voor tijdelijke opslag. De hoeveelheid puin die hier lag strekte zich uit over een lengte van bijna twee kilometer en was tien meter hoog.

Rotterdamse Hoek, Creil, NoordoostpolderUiteindelijk werd het weer weggevoerd en gebruikt bij de afwerking van de dijk boven Urk en de verharding van een aantal wegen in die omgeving. De polderwerkers hebben deze plek zijn naam hebben gegeven, uit respect voor de ramp die zich in Rotterdam voltrokken heeft. Uiteindelijk is het ook de officiële naam geworden.

De lichttoren uit 1950 werkt nog altijd en is hier ook hard nodig. Deze plek aan de vaarroute tussen het Ketelmeer en Lemmer is  berucht bij de scheepvaart. Menig schip is hier bij een noordwesterstorm in de problemen gekomen. Volgens sommigen een onheil dat wordt veroorzaakt door het Rotterdamse puin dat hier nog ligt. Onder de vuurtoren.

Creil, NoordoostpolderMet die wind weten ze hier nu wel raad. De kust wordt afgeschermd door een rij windturbines, die deel uitmaakt van een windpark dat straks doorloopt tot aan het zuidelijk gelegen Urk. Achter de dijk en in het water wordt gebouwd aan het grootste windmolenpark van Nederland: Windpark Noordoostpolder.

 

www.flevolanderfgoed.nl

https://www.flevo-landschap.nl/gebieden/gebied-detailpagina/36/rotterdamse-hoek

http://www.windparknoordoostpolder.nl/

6 observations on “Rotterdamse hoek
 1. Jeff

  Mooi 62 ha groot kwel gebied sinds 1956.Het laatste schepenkerkhof
  las ik op een van de links voor de dijk.De bakstenen lichtbaken op het puin.
  Gaaf leeg ruig gebied wat mooie dynamische foto van jou opleverd
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Ik wist het ook niet, maar nieuwsgierigheid is een mooie drijfveer.
   Levert niet altijd de mooiste onderwerpen op, maar wel weer een reden om op pad te gaan. Dank!

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *