Loading...
X

Schokland – de haven

Op een klein half uurtje lopen vanaf de Middelbuurt en het museum ligt de oude haven van Schokland. Gelegen aan de grootste terp van Schokland, Emmeloord; naamgever van de huidige plaats Emmeloord in de Noordoostpolder.

Schokland, haven Oud Emmeloord, IJsbrekersIJsbrekers die de haven beschermden tegen de vernietigende werking van dikke schuivende ijsplaten in de Zuiderzee in een tijd dat winters nog winters waren. De haven van Schokland is na de ontruiming van 1859 gewoon in bedrijf gebleven. Als ‘vluchthaven’, net als Oud-Kraggenburg, maar iets uitgebreider en geheel in de Hollandse koopmanstraditie voorzien van een winkel en visafslag.

 

Haven van Schokland,  Oud Emmeloord

Het laatste havenhoofd in deze serie over de Noordoostpolder. Dat van de Schokker haven met op de achtergrond de woning van de havenmeester en de lichtmast.

 

Haven van Schokland, Oud Emmeloord, misthoorngebouwtjeHet andere deel van het havenhoofd met op de achtergrond het gebouwtje waarin de misthoorn werd bediend.

Schokland, Oud EmmeloordSchokland is een plek met een unieke – en gelukkig deels bewaard gebleven – geschiedenis en heeft daarnaast ook een onschatbare waarde als natuurgebied.  Het heeft niet voor niets een plek gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

https://schokland.nl/

 

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: