Loading...
X

Schokland – de Zuidert en de Middelbuurt

Zicht op ‘De Zuidert’ vanaf de oostkant van het eiland. Op de terp staat een reconstructie van één van de 14 huisjes die er stonden, waarin 77 mensen woonden toen de terp in 1855 werd ontruimd.

Schokland, Noordoostpolder,zicht op Zuidert

Vanaf een schip, varend op de Zuiderzee, zou je ongeveer dit gezien hebben, over de golven heen kijkend…..maal veertien en waarschijnlijk verbonden met elkaar door volgehangen waslijnen.

Schokland, Noordoostpolder, zicht op Zuidert

Links van het huisje is de waterput zichtbaar.

Schokland, Noordoostpolder, zicht op ZuidertHoe verder je er vandaan loopt, hoe beter je ziet dat Schokland als ‘eiland’ – en de Zuidert-terp daar bovenop – boven het omringende land uitsteekt. Dat kan alleen omdat de grondwaterstand rondom Schokland kunstmatig hoog wordt gehouden. Gebeurde dit niet, dan zou de veenlaag die bovenop de onderliggende zandgronden ligt inklinken. Daarbij zou de bodem van Schokland verzakken en op gelijke hoogte komen met de omliggende poldergronden.

Er lijkt overigens nog wel een klein ‘issue’ te zijn tussen de opgroeiende jeugd en Schokland…..

Schokland, Zuidert, vernielde ruiten huisje

Of de ‘verwarde’ vuurtorenwachter moet hier even terug geweest zijn. In ieder geval heeft geen ruit van het gereconstrueerde huisje de laatste baldadigheden overleefd.

Schokland, Middelbuurt, gezien vanaf de Zuidert

Een misschien iets te geel, maar wel schilderachtig zicht op de Middelbuurt. De plek waar het huidige museum is gevestigd en waar de nieuwe Ensener kerk staat. Gebouwd in 1834 met overheidsgeld, nadat de houten kerk uit 1717, die in de plaats was gekomen van de kerk op de Zuidpunt, was gesloopt

Schokland, Middelbuurt, Museum en Ensener kerk

En zo heel af en toe bezoek ik wel eens een kerk. De Ensener kerk was de laatste. In mei 2014 alweer……

 

https://schokland.nl/museum-schokland

One observation on “Schokland – de Zuidert en de Middelbuurt
  1. Pingback: Buiïg Schokland - De wereld in pixels....

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *