Mar de Cristal, Cartagena, España
Loading...
X

Spooksteden

Terug naar onze vorige verblijfplaats, Cartagena, of eigenlijk: Mar de Cristal. Een urbanisatie, zoals dat hier heet. Een dorp dat bestaat uit louter vakantiehuizen en waar je buiten het seizoen nauwelijks een levende ziel tegenkomt. Spooksteden. De kusten van Spanje zijn ermee bezaaid.

Mar de Cristal, winterse spookstad in Cartagena, España‘Het seizoen’ begint rond de paasvakantie en eindigt als de zomervakanties voorbij zijn in september.

Winterse spooksteden langs de kust van SpanjeSpooksteden, ik haalde het al aan in mijn blog Spoken op de Campo.

 

Maar spoken of niet: buiten het seizoen is er – heerlijk! Geen moer te beleven! De meeste restaurants zijn gesloten en doordeweeks heb je er alle vrijheid om te gaan waar je anders beter weg kunt blijven. Zoals op percelen van verlaten bouwvallen in de buurt of de ‘patio’s’ van leegstaande appartementen.
In de weekends leeft het wat meer op. Dan komt er wel eens een Spanjaard uit de stad over naar zijn vakantiewoning, vaak om een feestje te vieren. En dat kunnen ze hier. Maar de meeste vakantiewoningen staan leeg tot het hoogseizoen aanbreekt.

Mar de Cristal, Cartagena, EspañaDus het grootste deel van het jaar zijn de villa’s donker, staat er geen auto in de straat geparkeerd en brandt er in één van de drie flats slechts in één appartement licht. Misschien wel dat van de kelner van het enige restaurant hier dat buiten het seizoen geopend is.
De foto is genomen rond acht uur ’s avonds, half maart.

Mar de Cristal, Cartagena, EspañaEen tijdstip waarop ik toch nog wat ‘leven’ heb kunnen vangen. Ik moest er op wachten, maar uiteindelijk kwam hij toch voorbij: de man die de bal zo goed hoog kon houden…..

 

 

9 observations on “Spooksteden
  1. Blogger

   Zou je denken, maar de politie is erg actief in Spanje. Verder zijn de meeste villa’s en appartementen voorzien van een alarmsysteem; het aantal inbraken in dat soort gebieden is denk ik kleiner dan op de ‘campo’, op het ‘platteland’, waar ik nu woon. Naargeestig zijn ze wel, die lege straten en de bouw is ook vaak erg lelijk.

    
   Reply
 1. Matroos Beek

  Het doet me een beetje denken aan Breskens. Nu is het meivakantie en geraak je amper de supermarkt binnen. De vakantiehuisjes zitten afgeladen vol. Maar tijdens alle luwe perioden, vooral putje winter, is het hier zalig leeg en heb je alle ruimte.

   
  Reply
  1. Blogger

   Die vergelijking gaat wel op denk ik. Maar in Spanje geldt het eigenlijk voor de hele kust. Daar zijn nooit restricties geweest om te bouwen, dus de hele kust tot op de heuvels achter de kustlijn staat dan ook vol met grotendeels lege huizen…….

    
   Reply
 2. Jeff

  Naargeestig.leeg .kaal,uitgestorven,maar wel fotogeniek thema
  Ook overdag zo verlaten? (zie nog een fotothema)
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Overdag ook. En er zijn plekken in Spanje waarin de straten in de schaduw liggen van hoge appartementenblikken. Straat na straat, appartement na appartement….allemaal leeg. En dan te bedenken dat er hier ook mensen in grotwoningen moeten wonen, omdat ze fatsoenlijke huisvesting niet kunnen betalen. Schrijnend.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: