Loading...
X

Sunsets in ‘Femer Baelt’

Zons op- en -ondergangen had ik nog niet in mijn repertoire. Ik ben er ook nooit voor op pad geweest, omdat ik ze altijd wat kitscherig vind. Het is makkelijk scoren met veel sfeer, maar biedt meestal ook weinig ‘verhaal’. Bovendien ben ik op zonsopgangen niet gebouwd. Die vinden altijd plaats op tijdstippen waarop ik me er nauwelijks van bewust ben dat de aarde op dat moment sowieso draait.

Zonsondergangen liggen dan meer in mijn aard, die in de basis toch romantisch is. Bijvoorbeeld als ik met mijn vrouw zit te eten aan een formica tafel op het gezellige terras van een hamburgerrestaurant in Rødbyhavn….tegen de sfeervolle gloed van zo’n enorme oranje bal aan de horizon…. die langzaam wegzinkt in de zee.

Nu ja, dat had ik al gezegd, die mogelijkheid was er niet te Rødbyhavn, maar een absoluut voordeel was: het ligt aan de westelijke kant van het eiland Lolland. Met een huisje dichtbij het strand heb je kansen genoeg om tijdens een wat langer verblijf vele mooie zonsondergangen vast te leggen. Die kansen heb ik geprobeerd te grijpen, ’s avonds na het eten. Uitbuiken tijdens lange strandwandelingen. Gewapend met camera en toebehoren in mijn rugzak ging ik op zoek naar mooie plaatjes. Liggend in het zand, worstelend met statief, zoekend naar onderwerpen die blikvanger in het veelkleurige decorum kunnen zijn en daarmee toch nog wat verhaal konden aanbrengen. Nog steeds komt het zand uit alle kieren van mijn camera en lenzen zetten. Een schoonmaakbeurt is weer hard nodig, dus eerstdaags lever ik m’n camera maar een tijdje in.

In deze blog de eerste resultaten. Met de rest sluit ik later de serie af.

Sunset in Femer Baelt

Het veer uit Rodbyhavn verlaat de haven en weerkaatst de ondergaande zon in de ‘vloedlijn’ op het strand. Een soort kaatsbal…..

Sunset in Femer Baelt

….waarbij dit de bal was die werd weerkaatst.

Nachtelijk Rodbyhavn

Diezelfde avond. Korte tijd na de zonsondergang belandde ik aan het einde van mijn wandeling bij de pier. Doordat er nog enig zonlicht in de hemel was – ik weet nooit of dat het blauwe of het gouden uurtje is, want ik zie beide kleuren terug – en de maan, hoewel half, ook voor sterk licht zorgde kon ik het veer zonder al te lange sluitertijd nog goed vastleggen.

Gestolde golven

Op de terugweg, liggend in het zand en mèt lange sluitertijd de golven tegen het gouden licht laten uitrollen…..geen blikvanger, maar de bijna gestolde lijnen van de golven moesten het doen in deze plaat.

5 observations on “Sunsets in ‘Femer Baelt’
 1. Jeff

  Wat romanties eten op eenformica tafeltje bij zonsondergang
  De foto,s met zand in de oren ect zijn de foto zeker waard.Het
  standpunt om weer worstelend omhoog proberen de camera
  zandvrij tehouden en kloppend de kleren .Zie het voor me Robert
  De foto geven een stille ,waar is iedereen,gevoel.Leuk leesvoer
  weer met humor.

  gr Jeff

   
  Reply
  1. robert

   Romantiek moet ook vooral betaalbaar blijven haha! Dank voor je complimenten Jeff. Eén ding stoort me aan de foto’s, ik heb de bovenste twee iets moeten oplichten. Na mijn ongevalletje vorig jaar met de sensor zie je op de donkere delen – en pas als je de foto’s kleiner hebt gemaakt, niet gecropt maar geresized – strepen in de donkere delen. En donkerder was de bovenste véél mooier. Ik hoop dat nog een wasbeurt dat probleem ook oplost.
   Groet weer!
   Robert

    
   Reply
 2. Jeff

  Vergeet achter de oren niet,als de scheiding maar netjes goed zit.Lul maar
  wat Robert .Vindt de tweede van boven erg goed qua donkerte/
  belichting,dus niet van help. Maar je bent te krities soms.Ken dat
  ook trouwens bij me zelf. Ja, of toch niet.Maar het houdt ons bezig
  zeg maar haha
  gr Jeff Maassluis

   
  Reply
  1. robert

   Die scheiding is zo breed tegenwoordig, zit altijd goed gna gna. De bovenste heb ik overigens vervangen Jeff door een iets opgelicht exemplaar, waardoor je de strepen niet meer ziet. Heeft niets meer te maken met al te kritisch te zijn, die strepen maken de foto’s gewoon slecht; hoop alleen dat het nog te verhelpen is. Dank weer voor je bemoedigende commentaar!
   Groet,
   Robert

    
   Reply
 3. Pingback: Sunsets in ‘Femer Baelt’ 2 – De wereld in pixels….

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *