Loading...
X

Verraad en bedrog in het productiebos

Wie goed door de bomen naar het bos kijkt ontkomt er niet aan getuige te worden van de blinde paniek die daar losbreekt – en het verraad en bedrog, waarmee de bomen proberen aan hun lot te ontkomen -, zodra grote groepen bosarbeiders in Jeeps en met kettingzagen, touwen en sjofels het bos in trekken en beginnen aan waarvoor zij daar gekomen zijn: kappen!

Natuurlijk, het is allemaal uit lijfsbehoud; niets menselijks is bomen vreemd….

bdr

…want hoe ‘fout’ is deze boom eigenlijk, die de houthakker op het verkeerde been zet door te wijzen in de richting van zijn buurman. Zoek je een boom? Dan moet je dáár zijn: ik sta hier alleen maar… uh ….. behulpzaam te zijn.

Soms redt de ‘behulpzame’ zich hiermee daadwerkelijk het vege lijf en moet hij met gemengde gevoelens toezien hoe de buurman, met wie hij jarenlang lief en leed heeft gedeeld, dankzij zijn aanwijzing wordt neergehaald. Maar soms is het lijfsbehoud slechts van korte duur en wordt een andere bosarbeider door de achterbuurman misleid, waarna de ‘behulpzame’, voor hij er erg in heeft, plots zelf een kettingzaag door zijn bast voelt glijden…..

En als de bosarbeiders weer vertrokken zijn en er resten nog nabestaanden…. misschien brandt één daarvan dan nog een kaarsje ter nagedachtenis van de niet geheel onbaatzuchtig behulpzame ome, die door zijn actie wel een vlekje op het familieblazoen is geworden, maar toch…..hij was natuurlijk ook slachtoffer.
Zo zijn ze ook wel weer, die bomen…..

7 observations on “Verraad en bedrog in het productiebos
  1. Blogger

   Zoals ik al schreef: “niets menselijks is bomen vreemd”
   Maar ik zie ze ook liever staan dan liggen Rob.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: