Loading...
X

Waarop drijft de sportvisser?

Visser op WolderwijdZo kennen we ze allemaal. Sinds ik de Godfather heb gezien, moet ik bij dit beeld van een vissersbootje altijd denken aan die arme Fredo Corleone uit ‘The Godfather’, die tijdens een vispartijtje op het meer geëxecuteerd werd door een lijfwacht van zijn broer. Maar gelukkig niet zonder dat hij eerst een ‘weesgegroetje’ had gezegd, want dat was zijn geheim: door het opzeggen van een weesgegroetje ving hij altijd grote vissen. Daarom zal hij waarschijnlijk toch gewoon rechtstreeks naar de hemel zijn gegaan.

DrontermeerDit zien we hier niet vaak, maar ik kijk er niet van op. Vissen met een kano. Vereist een goed evenwichtsgevoel en je moet geen al te grote vissen aan de haak slaan. “Moet kunnen” is de gevleugelde Hollandse uitdrukking.

Verticale bootMaar wat is dit? Hij schrikt er zelf ook van. Ik heb geprobeerd het te googlen, maar er niets over kunnen vinden….bijna niets tenminste. Vissen vanuit een soort zwemband, met de benen in het water dus. Ik ben ergens het begrip ‘verticalen’ in relatie tot vissen en opblaasboten tegengekomen, maar geen foto’s die dat bevestigen. Niet te veel trappelen, want dan jaag je de vissen weg en voor haaienvangst ook niet echt geschikt lijkt me, maar voor op het Drontermeer….waarom niet?

10 observations on “Waarop drijft de sportvisser?
 1. Arend-Jan

  Het ziet er grappig uit. Met je benen bungelen in het water en dan prinsheerlijk zitten te vissen. Misschien moeten zijn tenen als lokmiddel dienen…
  Maar ik ben even aan het Google-en geweest. Type op Google de volgende zoekopdracht in; Bellyboat

  Ik ben geen visser. Ik laat de visjes liever zwemmen, maar zo af en toe wil ik het weten wat het is. Doe je voordeel mee.

   
  Reply
 2. Björn Roose

  Dag Robert,

  Die “bellyboat” had ik nooit eerder gezien. Dat geldt evenwel niet voor het tweede vaartuig: een kajak, geen kano. De twee lijken nogal sterk op elkaar – en ik zou ze ook verward hebben tot ik er zelf eentje kocht 🙂 -, maar een kano is van boven helemaal open én wordt gevaren met een “steekpeddel”, in tegenstelling tot een kajak die van boven minstens gedeeltelijk dicht is (het hangt af van het model hoé dicht) en gevaren wordt met een dubbelbladige peddel. Met mijn driepersoons kajak zou ik niet meteen gaan vissen (het is een opblaasmodel – van militaire makelijk weliswaar, niet het soort ding dat je wel eens in een zwembadje aantreft -, maar ik heb het toch niet zo voor haken in de buurt ervan), maar ik kan je verzekeren dat die dingen – zowel kano als kajak – véél evenwichtiger zijn dan je zo op het eerste zicht zou vermoeden. In- en uitstappen brengt, denk ik, beduidend meer risico’s op omslaan mee, dan een stevige vis aan de haak slaan 🙂

  Vriendelijke groeten,

  Björn

   
  Reply
 3. Blogger

  Kijk, da’s nog eens een leerzame blog 🙂 Ik had geen idee van de onderscheidende kenmerken tussen kano’s en kajaks, hoewel de kano volgens de wikipedia weer een soortnaam lijkt te zijn waar de kajak onder valt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kano_(vaartuig). Maar de kajak is grotendeels dicht en afkomstig van de Inuit, leer ik nu. Dát vind ik nu het leuke van fotografie en het bloggen erover: ik word er altijd weer iets wijzer van…. Maar in dit geval blijf ik wel aan de kant staan, geen kans op omslaan en het is ook best heel comfortabel daar tussen de beste stuurlui 🙂
  Dank voor je info en groet!
  Robert

   
  Reply
 4. Jeff

  Beste stuurman staan aan wal.Bellyboot eerder watertrappelboot
  Weet nu het verschil tussen kajak en kano.Eet liever een kano bij de
  koffie :-).
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Beter ‘concept’Jeff: het ‘kano-bij-de-koffie-concept’. Sluit ik me bij aan, kan ik daar lid van worden 😉

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: