Loading...
X

Watergrazers op film

Koninkpaarden in het water, HorsterwoldIk kwam ze weer tegen gistermiddag, de koniks. Lekker in de zon, foeragerend in het water, net als de reiger op de achtergrond.

Koninkpaard in het water, Horsterwold‘Watergrazen’ ben ik het maar gaan noemen. Ik had het ze nog niet eerder zien doen. Het gras zal heerlijk sappig smaken en wie weet wat ze er nog meer mee binnenkrijgen.

Koninkpaard in het water, HorsterwoldIn ieder geval houden ze het lekker koel zo. En als ze dan ook nog wat lomp door het water struinen verkoelen ze meer dan alleen de po… benen.

Koninks Horsterwold, ZeewoldePerfecte plaats om je af en toe op je rug te gooien, lekker te kroelen in het water of in de modder en daarna gewoon weer verder grazen.

Koninks Horsterwold, Zeewoldeof een beetje stoeien.

Ik ben er ruim een half uur bij geweest, voor een deel zelfs comfortabel zittend op een uit een boomstam gehouwen bankje. Camera in de aanslag. De hele kudde stond in en rond het water en bewoog zich langzaam langs me heen.

Hoe langer en hoe vaker je naar de paarden kijkt, hoe meer je van ze ziet. Gedrag wordt herkenbaar, herleidbaar en je realiseert je steeds meer, dat het niet met een foto is te vangen. Een foto is een momentopname van een fractie van een seconde. Gedrag duurt langer.

Zoals het gedraai met een voorpoot om een ander paard te imponeren. Op de foto zie je een opgetrokken been, waaruit je niets kunt opmaken. De geweldige achterwaartse trappen die ze soms uitdelen, waarbij ze ook nog achteruit lopen. Op de foto kun je eventueel de trap nog zien, maar dat is slechts een deel van het tafereel. En vergeet niet de geluiden die ze maken. Het gehinnik, gesnuif, gebrul, gekrijs soms zelfs. Vaak al op grote afstand te horen.

Om de koniks echt te laten beleven moet je ze filmen, bedacht ik op de terugweg. En het is toeval, maar diezelfde avond werd ik via een Facebookpagina gewezen op een schitterend filmpje op Youtube over deze koniks in het Horsterwold. Eigenlijk alles wat ik tot nu toe niet heb kunnen fotograferen, komt hier in bewegende beelden aan bod.

Zet vooral het geluid aan! Niet alleen om de koniks in al hun gedrag te horen, maar vooral ook om te genieten van de soundtrack die wordt verzorgd door een prachtig vogelkoor, dat hier iedere dag in de bomen van de Stille Kern steeds weer een andere voorstelling geeft.

De film is van Henk van Boeijen, hij heeft een eigen kanaal op Youtube. Geniet van deze prachtige commentaarloze minidocu!

 

 

8 observations on “Watergrazers op film
 1. Bertie

  Heel mooi, om van te genieten en die prachtige volentjes zijn een plaatje.
  In een groot Brabants natuurgebied lopen er ook een stuk of wat. Ze waren zo mak dat we amper rustig konden zitten, ze stopten doodleuk hun neuzen in de tassen. Lachen.
  Toch zijn het, hoe lief ze er ook uitzien, echt paarden met hun streken, beetje onverdraagzaam naar elkaar soms. Zie je ook op het filmpje.

   
  Reply
  1. Blogger

   Ze lopen in veel natuurgebieden ter begrazing. Een ijzersterk ras, schijnt, ongevoelig voor allerlei paardenziekten en ze storen zich niet aan mensen inderdaad. Hoewel ik altijd gepaste afstand houd. Hun onverdraagzaamheid jegens elkaar levert soms heel smerige wonden op en ik sta er liever niet bij als ze zich vergissen 😉

    
   Reply
 2. @matroosbeek

  Watergrazen… Prachtig in beeld gebracht. Toevallig deed ik het vandaag ook nadat zus en ik omkantelden met de kajak tussen de rietkragen in de Wieden. Tijdens het geworstel om ons op het droge te hijsen, beten we in het natte groen… Wieden/Weerriben, een écht avontuur. Waarover later meer. Groeten uit Sint Jansklooster!

   
  Reply
  1. Blogger

   Oei, iets te veel water dus deze vakantie. Vandaag komt er ook nog een hoop van boven en onder de kloostermuur kun je ook al niet schuilen. Ik ben héél benieuwd naar jullie avonturen!

    
   Reply
   1. @matroosbeek

    Vandaag was natter dan nat, maar desondanks intens genoten in Schokland. Vooral van de oude haven… Het grijze weer en de motregen gaven net dat extra sfeertje. Blij dit ontdekt te hebben dankzij jouw blog. Voor herhaling vatbaar!
    Ik hoop spoedig een paar foto’s op mijn blog te plaatsen, maar helaas roept de plicht opnieuw vanaf morgen…

     
    Reply
    1. Blogger

     Is eigenlijk wel weer dat bij Schokland hoort. Gelukkig hebben ze je niet hoeven evacueren 😉 Sterkte morgen!

      
     Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: