Loading...
X

We hebben een tulp!

Dubai, hoofdstad van de oliestaat Verenigde Arabische Emiraten, heeft zijn palmeilanden voor de kust liggen. Een toeristische attractie als oudedagsverzekering voor als de olieopbrengsten minder worden. Zeewolde, groot windenergieleverancier in de Flevopolder, laat zich nu ook gelden met zo’n kunstmatig eiland voor de kust, hoewel de windhandel hier niet snel stil zal liggen. En deze Windstaat koos voor: een tulp.

Werkzaamheden Tulp Zeewolde, april 2015 Een nationaal symbool in het water voor de Flevokust, dat veel watersporters moet trekken en extra inkomsten moet genereren. Zijn vorm is zichtbaar vanuit de lucht en natuurlijk ook op de kaart straks. In de kelk van de tulp komt een passantenhaven met tachtig ligplaatsen en rondom is er ruimte voor horeca en watersporters.

Werkzaamheden Tulp Zeewolde, mei 2015

Kosten? Zijn me niet geheel duidelijk, maar tussen de drie en vier miljoen Euro, die worden opgebracht door Europese subsidies, Rijkswaterstaat en de Coöperatie Gastvrije Randmeren.

Tulp Zeewolde gereed, november 2015

In oktober jl. kwam de Tulp dan eindelijk gereed. Zo goed als dan. Langs de dijk moet nog een strandje worden opgespoten, maar de discussie over waar dat zand vandaan moet komen is nog niet beslecht. Daar komen ze wel uit; uiteindelijk zijn er ook plannen voor een woonwijk aan de overzijde van de dijk én…….het doorsteken van de dijk om wonen en waterrecreatie aan die kant van de dijk ook mogelijk te maken.

Tulp Zeewolde gereed, november 2015

De eerste aalscholver werkt aan zijn ontvangstritueel voor de bezoekers komend voorjaar. Een ritueel dat is overgevlogen uit Rødbyhavn, Denemarken, en waarmee watersporters en recreanten op hartelijke wijze door grote groepen aalscholvers welkom worden geheten.

,

Tulp Zeewolde gereed, november 2015

Uitzicht vanaf de ‘kelk’ van de tulp op de steel. Daarachter ligt het dorpscentrum van Zeewolde. Excuus dat ik de vorm van de tulp niet goed over het licht krijg, maar het is eigenlijk land-art. Kunst voor piloten en deltavliegers dus. Misschien ga ik het nog zien als ik het doorheb.

Tulp Zeewolde gereed, novmenber 2015

Auto’s worden van de tulp geweerd met een wat lompe oplossing…..

Tulp Zeewolde gereed, november 2015

….maar wel effectief. Je kunt er in ieder geval veilig midden op de weg lopen.

7 observations on “We hebben een tulp!
 1. Rob Alberts

  Begrijpen doe ik het niet helemaal.
  Maar wordt er nu olie gevonden in dit gebied?
  Of heeft er een andere vorm van hersenverweking toegeslagen?
  In Dubai gebeuren meer zaken die niet door de beugel kunnen …

  Verbaasde groet,

   
  Reply
  1. Blogger

   Nee, in dit gebied wordt wind gevonden, geen olie. Dat maakt van Zeewolde een energieleverancier en dat is dan ook de enige vergelijking die ik maak. Sharia-wetgeving kennen we nog niet en met de mensenrechten valt het hier ook best mee. En sinds kort hebben we een tulp van een paar miljoen in het water liggen 🙂
   Verhelderende groet?

    
   Reply
 2. Jeff

  Verhelderd windenergie in tulpvorm,benieuwd hoe dat er uitgaat zien en vorm krijgt.
  en toeristen en luxe booteigenaren aantrekt in Zeewolde en de verwachtende
  doelen worden bereikt wat men voor oog heeft.
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Dank Jeff!! en sorry voor mijn late reactie. Afgelopen maandag begaf m’n fotlaptop het definitief na een ‘slopende’ windows 10 upgrade. Gelukkig alles kunnen redden en op een nieuwe laptop aan het zetten. Nog een dagje klooien en installeren en dan ben ik weer up & running.
   Groet,
   Robert

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: