Loading...
X

Wehrtechnische Dienststelle 91: een immense schietbaan

Ingang schietbaan op provinciale wegHij strekt zich uit over een lengte van 31 kilometer en is gemiddeld tussen de vijf en zeven kilometer breed. De schietbaan bij Meppen, die al door de firma Krupp in 1877 in gebruik werd genomen en waarvoor het in de weg liggende dorp Wahn in1942 moest wijken. Na de Tweede Wereldoorlog bleef de baan in gebruik en werd hij zelfs uitgebreid. Voor schietoefeningen door de NAVO in samenwerking met het Duitse leger. Geen dorp of woning ligt meer in de weg sinds Wahn is geweken en als er nu een oefening is, wordt uit voorzorg een aantal provinciale wegen afgesloten. Dan gaan de slagbomen neer, de lichten op rood en moet iedereen een flink eind omrijden. Behalve de hulpdiensten; die kondigen bij noodgevallen hun komst aan per radio. En als de nood aan de man is, zwijgen de kanonnen.

Bij iedere toegangsweg staan borden en slagbomen met waarschuwingen om het gebied niet te betreden tijdens een oefening. Als er geen oefening is staan de slagbomen open, maar aan de rand van percelen waar blindgangers kunnen liggen zijn ze altijd gesloten.

Uitkijktoren schietbaan

Overal in het gebied, te midden van de akkers waar de boeren gewoon hun land bewerken op dagen dat er niet geschoten wordt, zie  je voorwerpen en gebouwen die bij het schietterrein horen, zoals bijvoorbeeld uitkijkposten

Bubker schietbaanen gepantserde loodsen.

Aan de rand van het verdwenen dorp Wahn moet Maria soms hard werken om met haar gebed voor Vrede het geluid van de granaatinslagen te overstemmen…

en waar haar gebed tekort schiet, beschermen de zandzakken.Panzerfriedhof schietbaanErgens op een afgeschermd veld staat een groep oude tanks staat opgesteld. Een Panzerfriedhof wordt het genoemd, maar het afgedankte oorlogstuig rust er bepaald niet in vrede en wordt regelmatig intensief beschoten.

Panzerfriedhof schietbaanEen grauwe reportage in grauw weer. Dan past zwart wit, dacht ik, maar dat zal de natuur een zorg zijn. Het was het laatste plaatje dat ik hier schoot en toen wist ik dat ik het verhaal toch met wat kleur zou beëindigen.

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Wehrtechnische_Dienststelle_91

12 observations on “Wehrtechnische Dienststelle 91: een immense schietbaan
  1. Blogger

   Ik ben geen pacifist en toch zeer vredelievend. Werving was ook niet mijn doel. Ik beschrijf alleen wat ik hier aantref: een enorm militair terrein middenin de publieke ruimte. #verwondering ….alleen doe ik niet aan hashtags.

    
   Reply
  1. Blogger

   Er zijn hier gelukkig nog wel wat kleurrijker onderwerpen voorhanden, alleen….er hangt nu al dagen een mistige grauwsluier over het landschap. Die mag nu wel optrekken.

    
   Reply
 1. Bertie

  . Groot, grauw en gründlich, zoals te verwachten. Als Maria daar nog haar zegen aan geeft…
  Indrukwekkende fotoserie, de laatste opname fleurt me weer op.

   
  Reply
  1. Blogger

   Ach ze doet haar best. En niet alleen zij, want als je alle Maria’s die hier langs de weg staan bij elkaar optelt en voegt bij alle kruisbeelden die privé-tuinen en perkjes sieren….dan heb je een enorm leger. Nee, Beëlzebub heeft hier echt geen schijn van kans. We zijn hier helemaal veilig 😉

    
   Reply
 2. Arend-Jan

  Ga naar het Artillerie Schietkamp bij ‘t Harde en het schietterrein Lauwersoog. Doet mij denken aan jouw schietterrein… Boem… Boem…

  In jouw laatste foto… De natuur onoverwinnelijk, daar kan geen oorlogstuig tegenop… Boem…

   
  Reply
 3. Pingback: Schietbaan in het zonnetje - Moin!

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *