Loading...
X

‘Wind mee creëren’

De start van de serie management metaforen was eigenlijk een impulsieve actie. Ik had de foto van een meeuw die ik verjoeg van een ondergescheten meerpaal en de associatie met de interim manager lag er bovenop. Maar ja, ik beloofde een serie en belofte maakt schuld. Nu werd het kunst om (1) daadwerkelijk management metaforen te vinden en (2) die ook nog te kunnen verbeelden. Gelukkig hoef ik voor de metaforen niet al mijn cursusboeken door te gaan.

Metaforen zijn een eerste levensbehoefte voor managers; het maakt hun leven overzichtelijker en ze hopen daarmee hun bedoelingen bij medewerkers èn bovengestelden duidelijker voor het voetlicht te krijgen. Even Googlen op ‘managementboeken’ is dan ook voldoende om een lange lijst met titels te krijgen: “just judge the covers…” en je hebt een kans van één op vier dat de titel een metafoor bevat.

Daarna moet ik er in mijn kleine archief nog een sprekende illustratie bij vinden……..of ik moet op pad om er één te maken.

Maakbaarheid is trouwens een terugkerend thema bij veel managers. Net als ‘gewone’ mensen zouden ze graag de omstandigheden naar hun hand zetten en daarmee de wereld aan hun voeten krijgen.
“Wind mee” lijkt zo’n maakbare positieve omstandigheid, een publicatie waardig. In het boek ‘Wind mee creëeren” worden ‘natuurwetten van leiderschap’ beschreven, waarmee je ‘wind mee’ zou kunnen bewerkstelligen. Een hele reeks aan metaforen op één omslag dus, maar ik ben maar een eenvoudig mens en beperk me tot de metafoor die is gebruikt in de titel. Daarbij waarschuw ik als bezorgde voormalig ‘recreatierenner’ alle windmakers: let op Wanneer je’m uit Welke richting laat komen en Wat je’m laat meevoeren……als je hard voor een zelf gecreëerde zuidwesterstorm uit moet fietsen om het noodweer voor te blijven, dan helpt de wind je wel snel vooruit, maar heb je toch iets niet goed gedaan. Denk dus aan de drie W’s van blogger Sterk.

Management metaforen: wind mee creëren

4 observations on “‘Wind mee creëren’
 1. Ximaar

  Idd een fraaie foto.

  Zelf heb ik me ook wel eens beziggehouden met dit thema, maar tot een echt blogbericht is het nooit gekomen. Ik heb met zeer uiteenlopende managertypes te maken gehad en nog steeds te maken via mijn vrijwilligerswerk. Denk daarbij aan een groot internationaal engineeringsbureau (via die weg ook met managers in de staalindustrie in GBR, USA, TWN, UKR, FRA etc), de politie en grote en kleine gemeentes. Daar zitten verschillen in, maar ook veel overeenkomsten. Wat mij betreft is een verhaal van Marten Toonder (in meen ‘Het Slaagsysteem’ met Slagslager) een echte aanrader. Hij beschreef in 1970 al dit soort zaken die ik tussen 1980 en nu nog altijd zeer herkenbaar vind.

  (Je bent overigens op de kaart gezet en in de lijst geplaatst. Verwacht daar voorlopig niet teveel van, die website is nog erg onbekend, omdat ik er nog geen echte promotie voor heb gemaakt. Waarschijnlijk ga ik daar in december werk van maken na onze gemeenteraadsverkiezingen.)

   
  Reply
  1. robert

   Dank je wel voor je reactie en compliment! Grappig is dat vanuit vele managementculturen vaak dezelfde, bijna cyclisch iedere twee jaar steeds veranderende, managementmethodieken worden omhelst. Met wisselende uitvoering en resultaten, maar het bijbehorende jargon wordt meestal wel generiek gebruikt.
   Ben dan ook erg benieuwd naar ‘Het slaagsysteem’. Toonder is altijd (taal-)virtuoos geweest in dit soort ironische beschrijvingen en ik ben ook blij dat je me Toonder onder de aandacht brengt, omdat mijn vrouw en ik van plan zijn om volgend jaar naar Ierland op vakantie te gaan. Een mooiere reisgids dan Toonder kun je dan niet hebben. De voorpret is hiermee begonnen, nogmaals dank!
   Leuk dat ‘mijn wereld’ nu op de kaart staat. Voorlopig heb ik in het bloggen zelf genoeg plezier en blijf ik zoeken naar vormen om mijn foto’s erin te gebruiken. Ik heb dus geduld, neem de tijd, des te steviger staat mijn blog als straks de ‘storm’ losbarst. Die door jou gecreëerde 😉

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: